Komunikaty z regionu

Na stronie znajdziesz najświeższe komunikaty z regionu dotyczące Państwowego Funduszu Rehabilitacji Osób Niepełnosprawnych

PFRON dofinansował wyposażenie stanowiska pracy w Powiecie Tomaszowskim

Zmienia się praktyka pozyskiwania ofert pracy dla osób z niepełnosprawnościami.

Poszukiwane są miejsca pracy stabilne, w administracji publicznej, które Fundusz wspiera poprzez  refundację  kosztów wyposażenia stanowiska pracy zatrudnionej osoby niepełnosprawnej.

Przy wsparciu  finansowym PFRON , Starostwo Powiatowe w Tomaszowie Mazowieckim  utworzyło i zatrudniło na stanowisku administracyjnym osobę z niepełnosprawnością ruchową , która zajmuje się prowadzeniem spraw związanych z zarządzaniem ruchem drogowym na drogach powiatowych.

Podczas wizyty monitoringowej przeprowadzonej przez pracowników Oddziału Łódzkiego PFRON, potwierdzono prawidłowość realizacji warunków umowy. Na wyposażeniu stanowiska pracy znajduje się zestaw komputerowy ze szczegółowym oprogramowaniem do  realizacji zakresu obowiązków, urządzenie wielofunkcyjne oraz odpowiedni zestaw biurowy.

Zachęcamy inne jednostki administracji publicznej z regionu łódzkiego  do  zatrudniania pracowników niepełnosprawnych. Warunkiem uzyskania refundacji na podstawie art.26 e ustawy o rehabilitacji, jest zatrudnienie przez pracodawcę przez okres co najmniej 36 miesięcy osobę niepełnosprawną zarejestrowaną w powiatowym urzędzie pracy jako bezrobotną albo poszukującą pracy niepozostającą  w zatrudnieniu. Na wniosek pracodawcy Fundusz zwraca koszty wyposażenia stanowiska pracy  do wysokości piętnastokrotnego przeciętnego wynagrodzenia.

Data publikacji: 2018-11-16
Oddział Łódzki
Autor: Oddział Łódzki
liczba wyświetleń: 154