informacje o cookies!

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki.

Na stronie znajdziesz najświeższe aktualności dotyczące Państwowego Funduszu Rehabilitacji Osób Niepełnosprawnych

Gotowanie w słusznej sprawie

Osoby z niepełnosprawnością intelektualną wraz z gwiazdami filmu i estrady stanęły w szranki kulinarnego konkursu.

Wspólne przygotowywanie potraw integruje, uczy współpracy i daje wiele radości. Dlatego nie brakuje chętnych do udziału w Ogólnowarszawskim Konkursie Umiejętności Kulinarnych dla Osób z Niepełnosprawnością Intelektualną „Kucharz Doskonały”.

W tegorocznej, dwunastej już edycji konkursu, której finał odbył się 17 maja, rywalizowało sześć drużyn, reprezentujących m.in. warsztaty terapii zajęciowej i zespoły szkół specjalnych. Zadania konkursowe polegały na przygotowaniu dwóch potraw – zupy z młodej kapusty oraz podudzi z kurczaka. Uczestnicy mieli do dyspozycji bogatą gamę produktów spożywczych oraz sprzęt i wyposażenie warszawskiego Centrum Techniki Kulinarnej Doram. Efekt końcowy, w postaci gotowych dań, zależał od ich inwencji, talentów i wkładu pracy. Podopiecznych placówek biorących udział w konkursie wspierali w ich kulinarnych poczynaniach wolontariusze z Zespołu Szkół Gastronomicznych im. Eugeniusza Pijanowskiego przy ul. Poznańskiej w Warszawie oraz znani aktorzy i satyrycy.

Pokazać się z dobrej strony

Organizatorem konkursu jest Stowarzyszenie Otwarte Drzwi, które za cel przy realizacji tego przedsięwzięcia postawiło sobie poprawę wizerunku i wyrównywanie szans społecznych – w odniesieniu do osób z niepełnosprawnością intelektualną. Jak podkreśla Katarzyna Niedźwiedzka, koordynatorka konkursu, stowarzyszenie wspiera obecnie 120 osób z różnymi rodzajami niepełnosprawności, które znalazły zatrudnienie w wielu branżach, m.in. w gastronomii. Konkurs „Kucharz Doskonały” służy m.in. zainteresowaniu pracodawców zatrudnianiem osób z niepełnosprawnością intelektualną, które w porównaniu z innymi grupami wciąż napotykają na większe trudności na rynku pracy.

– Chcemy pokazać, że takie osoby są w stanie pracować, funkcjonować w życiu, że mogą być samodzielne – tłumaczy Katarzyna Niedźwiedzka.

Wieloaspektową wartość konkursu dostrzega Joanna Brodzik, prowadząca tegoroczną galę finałową.

– Ludziom, którzy ze względu na swoje ograniczenia są narażeni na pewien rodzaj wykluczenia społecznego, udział w tym wydarzeniu pozwala się sprawdzić w warunkach, w których czują się bezpiecznie. Mogą popracować razem z gwiazdami, które często – choć niesłusznie – postrzegają jako osoby lepsze od siebie; dzięki temu współdziałaniu mogą poczuć się równie ważni. Mogą też zaprezentować się jako osoby posiadające umiejętności cenione na rynku pracy. Wielu z nich odznacza się przy tym takimi cechami, jak dokładność, sumienność, uczciwość – a więc przymiotami bardzo cenionymi u pracowników – zauważa aktorka.

Zwycięstwo nie jest najważniejsze

Ostatecznie w konkursowych zmaganiach triumfowała reprezentacja Zespołu Szkół Specjalnych nr 38.

– Dania wyszły nam znakomicie, może dlatego, że ja obierałem ziemniaki – żartował satyryk Wiesław Tupaczewski ze zwycięskiej drużyny.

Jurorami w konkursie byli profesjonalni kucharze zrzeszeni w Ogólnopolskim Stowarzyszeniu Szefów Kuchni i Cukierników.

– Ocenialiśmy czystość na stanowisku pracy, używanie technik kulinarnych i wreszcie – to, co jest na talerzu, czyli wygląd, zapach i przede wszystkim smak potraw – wyjaśnia Jarosław Uściński, prezes zarządu stowarzyszenia i przewodniczący jury konkursu „Kucharz Doskonały”. Podsumowując wyniki rywalizacji Jarosław Uściński zwrócił uwagę na staranność, z jaką pracowały wszystkie zespoły i wysoką jakość serwowanych dań.

W tegorocznym konkursie wzięli udział przedstawiciele następujących placówek:

  • Warsztaty Terapii Zajęciowej przy Fundacji Pomocy Ludziom Niepełnosprawnym (gość specjalny – satyryk Bilguun Ariumbaatar),
  • Warsztaty Terapii Zajęciowej Katolickiego Stowarzyszenia Niepełnosprawnych Archidiecezji Warszawskiej (gość specjalny – aktor Jarosław Jakimowicz),
  • Warsztaty Terapii Zajęciowej „DOM” (gość specjalny – aktor Robert Moskwa),
  • Ośrodek Dziennego Pobytu i Rehabilitacji Społecznej Osób Niepełnosprawnych Stowarzyszenia Otwarte Drzwi (gość specjalny – aktorka Małgorzata Lipmann),
  • Zespół Szkół Specjalnych nr 89 (gość specjalny – aktor Wojciech Sikora),
  • Zespół Szkół Specjalnych nr 38 (gość specjalny – satyryk Wiesław Tupaczewski).

Poza ostatnią z wymienionych drużyn na podium znalazły się także reprezentacje placówek prowadzonych przez Stowarzyszenie Otwarte Drzwi (trzecie miejsce) oraz Fundację Pomocy Ludziom Niepełnosprawnym (druga lokata). Choć w przypadku tego konkursu rezultaty rywalizacji nie są najważniejsze, to ogłoszeniu wyników towarzyszyły zrozumiałe emocje. Laureaci otrzymali pamiątkowe medale i sprzęt kuchenny dla swoich ośrodków, ponadto dla uczestników konkursu  organizatorzy przygotowali dyplomy i upominki.

Tegoroczna edycja Ogólnowarszawskiego Konkursu Umiejętności Kulinarnych dla Osób z Niepełnosprawnością Intelektualną „Kucharz Doskonały” odbyła się pod honorowym patronatem Krzysztofa Michałkiewicza, pełnomocnika rządu ds. osób niepełnosprawnych i prezesa Rady Nadzorczej PFRON.

Galeria zdjęć

Data publikacji: 2018-05-18
-

Inne aktualności z tej kategorii