informacje o cookies!

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki.

Misją Funduszu jest ułatwianie osobom niepełnosprawnym pełnego uczestnictwa w życiu zawodowym i społecznym.

Informacje o dostępności Oddziału

Do budynku prowadzi wejście od strony ulicy Szewskiej 6/7. Przed wejściem znajdują się trzy schodki,  Dla osób poruszających się na wózkach, po prawej stornie wejścia głównego znajduje się wejście przystosowane do poruszania się wózkami inwalidzkimi. Wejście jest oznakowane tablicą informacyjną z logo PFRON i prowadzi bezpośrednio do windy mogącej pomieścić elektryczny wózek inwalidzki. Winda ta dojeżdża wprost na 5 piętro, na którym mieści się siedziba Oddziału. Winda ta posiada sygnalizację głosową i jest przystosowana dla osób niewidomych.

Główne drzwi wejściowe są automatyczne i prowadzą do dwóch wind. Przed windami znajduje się tablica informacyjna o lokalizacji Oddziału Funduszu na piętrze 5. Windy te posiadają sygnalizację głosową i są przystosowane dla osób niewidomych.

Na piętrze, na którym znajduje się siedziba Oddziału znajduje się toaleta dla osób z niepełnosprawnościami i jest ona w pełni dostosowana.

Po prawej stronie wejścia do sekretariatu znajduje się tablica informacyjna w kontrastowej kolorystyce (czarne litery na białym tle).

Wszystkie pomieszczenia siedziby Oddziału są przystosowane dla osób z niepełnosprawnościami. Lada w sekretariacie jest umieszczona na poziomie umożliwiającym obsługę osób poruszających się na wózkach inwalidzkich.

Miejsca parkingowe

W bezpośrednim sąsiedztwie siedziby Oddziału znajdują się miejsca parkingowe dla osób z niepełnosprawnościami:

  • 3 miejsca przy ulicy Szewskiej. Naprzeciw wejścia głównego do budynku.
  • Miejsca parkingowe w znajdującym się w sąsiedztwie parkingu piętrowym. Parking ten jest całkowicie dostosowany dla osób z niepełnosprawnościami.

Komunikacja miejska

Przy wejściu głównym znajduje się przystanek komunikacji miejskiej (linie tramwajowe: 6; 7).

W odległości ok. 200m Przy ulicy Jana Kazimierza Wielkiego znajdują się linie tramwajowe ( 4; 10; 3; 21).

Udogodnienia dla osób głuchych i słabosłyszących

Tłumacz online języka migowego

W siedzibie Oddziału jest zainstalowany tłumacz język migowego on-line, który tłumaczy rozmowy z urzędnikami. Jest on dostępny w sekretariacie siedziby Oddziału.

Brak zainstalowanych pętli indukcyjnych w siedzibie Oddziału.

Informacje dla osób niewidomych i słabowidzących

Do budynku i wszystkich jego pomieszczeń można wejść z psem asystującym i psem przewodnikiem.

Na klatce schodowej początek i koniec biegu schodów został oznaczony wytłoczeniem informującym o końcu stopnia schodka. Wszystkie schodki są zrobione z antypoślizgowego materiału.

W windach wykonana jest sygnalizacja dźwiękowa. Informująca o zamknięciu i otwarciu drzwi. Panele w windach są zaopatrzone w oznaczenia w alfabecie Braille’a.

W budynku nie ma oznaczeń w druku powiększonym dla osób słabowidzących.

Powiadamianie alarmowe, ewakuacja

W budynku wykonana jest dźwiękowa sygnalizacja informująca o zagrożeniach. Został wyznaczony punkt zbiórki ewakuacyjnej. Osobą odpowiedzialna za ewakuacje jest Pan Marcin Pazurek.

Sześciokondygnacyjny budynek z dużymi przeszkleniami. Nad wejściem centralnym czerwony napis „Kameleon”. Przed budynkiem latarnie uliczne z kulistymi lampami, obwieszone kwiatami. Przed latarniami przystanek tramwajowy, na którym na ławeczkach oczekują ludzie. Na pierwszym planie słupki metalowe na chodniku, zakazujące parkowania. W szklanych powierzchniach budynku odbija się przeciwległa stroną ulicy, widać drzewa i domy pokryte czerwoną dachówką.
Budynek - widok od frontu

Wejście do budynku. Nad wejściem duży czerwony napis „kameleon”. W centrum drzwi w lekkim zagłębieniu elewacji, nad nimi logo sklepu Biedronka. Do drzwi prowadzą 3 schodki. Po lewej stronie od wejścia stoi kobieta z zakupami. Przed budynkiem chodnik, wyłożony w  części kostką w fantazyjne wzory, a po prawej stronie betonowymi płytami.
Wejście główne do budynku

Po lewej stronie budynek o dużych przeszkleniach. W miejscu, gdzie nie ma szkła, widać jasny tynk. Po prawej stronie budynek wyglądem przypominający starą kamienicę. Pokryty jasnym tynkiem, na poszczególnych kondygnacjach umieszczone okna ze szprosami. Na dachu widać lukarnę dachową. W budynku po lewej stronie widać bramę wjazdową na podwórze. Przed budynkiem słup oświetleniowy oraz niewielka kulista lampa uliczna obwieszona kwiatami, przy niej stojak na rowery.
Widok budynku - brama wjazdowa na dziedziniec

Drzwi wejściowe do budynku, po lewej prawej stronie w szklanych drzwiach odbija się przeciwległy budynek. Pośrodku pomiędzy 2 szklanymi połaciami widać logo firmy Otis, a pod nim na białym tle logo PFRON z napisem do windy oraz strzałką wskazującą drogę oraz piktogramem osoby niepełnosprawnej.
Drzwi wejściowe do budynku

Tablica informacyjna zawieszona pośrodku jasnej ściany. Na srebrnym tle umieszczono poziomo nazwy firm. Na ostatniej pozycji, pośrodku tablicy biały prostokąt, na którym umieszczono logo PFRON. Po prawej stronie od tablicy widoczny czarny numer 26 na srebrnym tle, przyczepiony na ścianie
Tabliczki informacyjne wewnątrz budynku

Jasna ściana, na której zamontowano tabliczkę z napisem sekretariat i numerem 12, na tabliczce godziny otwarcia sekretariatu, poniżej umieszczono urządzenie elektroniczne mierzące czas pracy. Po prawej stronie, przez otwarte drzwi widać wnętrze sekretariatu między innymi kontuar i urządzenia biurowe, a w tle duże okno rozświetlające całe pomieszczenie.
Wejście do sekretariatu Oddziału

Białe drzwi na tle jasnej ściany. Na drzwiach centralnie umieszczona tablica z logo PFRON
Drzwi wejściowe do Oddziału