informacje o cookies!

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki.

Misją Funduszu jest ułatwianie osobom niepełnosprawnym pełnego uczestnictwa w życiu zawodowym i społecznym.

Informacje o dostępności Oddziału

Siedziba Oddziału zlokalizowana jest w centrum miasta (dzielnica Podgórze). Do budynku prowadzi wejście od strony ul. Na Zjeździe – Plac Bohaterów Getta.  Do wejścia prowadzą schody z ażurowej, metalowej kratki. Dla osób poruszających się na wózkach przystosowano wejście po lewej stronie budynku, za szlabanem, od strony parkingu. Znajduje się tam oznakowany podnośnik, przy nim system sygnalizowania potrzeby dostania się do budynku.

Po wejściu do budynku znajduje się całodobowa recepcja z pracownikami ochrony. Lada recepcji nie jest obniżona.  Obok recepcji znajduje się tablica informacyjna dotycząca firm i biur mających siedzibę w budynku. Tablica nie jest kontrastowa.

Oddział ma siedzibę na 12-tym piętrze budynku. Budynek jest wyposażony w windę, która jest dostępna dla osób z niepełnosprawnościami. Winda zawiera zewnętrzny panel sterujący na wysokości 0,8-1,2m od posadzki, dysponuje sygnalizacją świetlną przyjazdu windy a także sygnalizacją dźwiękową, która informuje o zamykaniu i otwieraniu drzwi. Panel sterujący jest wyposażany w dodatkowe oznakowania dla osób niewidomych oraz informację głosową, mówiącą na którym piętrze winda się zatrzymała, przycisk kondygnacji „zero” jest dodatkowo wyróżniony kolorystycznie i dotykowo. Winda jest wyposażona w poręcze wewnątrz kabiny.

Korytarze mają szerokość min. 1,2m, na zajmowanym przez Oddział piętrze zmiana poziomów nie występuje. Przeszklone drzwi są oklejone kontrastującymi pasami. W sekretariacie są dostępne 2 stanowiska na poziomie nie wyższym niż 90 cm, dostępne dla osób z niepełnosprawnościami, w tym dla osób poruszających się na wózkach.

W siedzibie Oddziału znajduje się toaleta dostosowana dla osób z niepełnosprawnościami.

Miejsca parkingowe

Na wewnętrznym parkingu (wjazd przez szlaban, na hasło ”PFRON”) znajdują się 2 oznakowane miejsca parkingowe dla osób z niepełnosprawnościami.

W bezpośrednim sąsiedztwie siedziby Oddziału znajdują się miejsca parkingowe dla osób z niepełnoprawnościami, m.in. przy ul. Kącik oraz ul. Lwowskiej.

Komunikacja miejska

W bezpośrednim sąsiedztwie budynku znajdują się przystanki komunikacji miejskiej – tramwajowe. Przystanek pn. „Plac Bohaterów Getta”, linie nr 3, 8, 13, 19, 24 oraz 69 (stan na dzień 17.04.2020)

Dostępne są naziemne przejścia dla pieszych, które umożliwiają osobom z niepełnosprawnością ruchową swobodne dostanie się z przystanku tramwajowego do budynku instytucji.

Udogodnienia dla osób głuchych i słabosłyszących

Osoby z dysfunkcją narządu słuchu mogą kontaktować się poprzez wiadomości mailowe: krakow@pfron.org.pl

Tłumacz online języka migowego

W sekretariacie umożliwiony jest dostęp do tłumacza Języka Migowego on-line (biuro Oddziału- po wyjściu z windy na 12-tym piętrze należy skierować się w lewą stronę i podejść do stanowiska oznaczonego symbolem tłumacza języka migowego )Dodatkowo na stanowisku Informacji Systemu Obsługi Dofinansowań i Refundacji komunikację wspiera pracownik posługujący się PJM.

Kontakt SMS

Oddział udostępnia do kontaktu za pomocą wiadomości tekstowych numer telefonu
+48 507 966 514.

W Oddziale nie zainstalowano pętli indukcyjnej.

Istnieje możliwość komunikacji za pośrednictwem poczty elektronicznej m.in. pod adresem: krakow@pfron.org.pl.

 

Informacje dla osób niewidomych i słabowidzących

Do budynku i wszystkich jego pomieszczeń można wejść z psem asystującym i psem przewodnikiem.

Dla osób korzystających z białej laski bardziej komfortowe będzie wejście od tyłu budynku z uwagi na fakturę materiału z jakiego zostały wykonane schody od frontu.

W windzie wykonana jest sygnalizacja dźwiękowa z komunikatami głosowymi informującymi o kierunku jazdy windy (góra, dół), zamknięciu i otwarciu drzwi, numerze piętra. Panel w windzie zaopatrzony jest w oznaczenia w alfabecie Braille’a.

W budynku nie ma oznaczeń w druku powiększonym dla osób słabowidzących.

Istnieje możliwość wydruku materiałów informacyjnych w powiększonej czcionce na życzenie klienta. Na wniosek osoby z niepełnosprawnością dokumenty niezbędne do załatwienia sprawy są wysyłane pocztą elektroniczną w dostępnych wersjach (plik doc. lub pdf z warstwą tekstową).

 

Powiadamianie alarmowe, ewakuacja

W budynku wykonana jest dźwiękowa sygnalizacja informująca o zagrożeniach. Wdrożony jest system powiadomień głosowych. Brak wizualnej sygnalizacji alarmowej.

Brak jest urządzeń do sprowadzania osób poruszających się na wózku.

Na pierwszym planie chodnik. W tle widać kamienice ze sklepami na parterze, po prawej stronie chodnika betonowy kwietnik obsadzony zielonymi krzewami oddzielającym szklaną ścianę budynku od chodnika. Na pierwszym planie po prawej stronie ażurowy podest wykonany z metalu wraz ze schodami prowadzący do drzwi wejściowych do budynku. Z prawej strony podest jest ograniczony szklaną ścianą, na której mamy duży napis na białym tle „tu powstaje showroom POSbistro”
Wejście do budynku

Wejście do budynku. Na wysokości wejścia metalowy, ażurowy podest, do którego prowadzą schody o takiej samej konstrukcji. Po lewej stronie od wejścia widać zielone krzewy. Nad wejściem szklana ściana w której odbija się pozostała część budynku.
Widok schodów prowadzących do budynku

Po lewej stronie w betonowym kwietnik nasadzone zielone krzewy, oddzielające szklaną ścianę budynku od chodnika. Po prawej stronie widzimy metalową, ażurową konstrukcję podestu i schodów prowadzących do wejścia do budynku. Na wprost widać drzwi wejściowe. Po lewej stronie od drzwi duża biała plansza z napisem „tu powstaje showroom posbistro”
Wejście do budynku

Metalowa, ażurowa konstrukcja ze schodami tworząca podest przed drzwiami wejściowymi do budynku. Drzwi znajdują się zarówno po lewej, jaki po prawej stronie. Po lewej drzwi podwójna a po prawej stronie drzwi pojedyncze na lewo od których na szklanej ścianie mamy napis „tu powstaje showroom POSbistro”. Nad wejściem widać szklaną ścianę w której odbija się bezchmurne niebo
Wejście do budynku - ujęcie drugie

Szklana ściana frontowa budynku, pod którą widać drzwi jednoskrzydłowe, a na lewo od drzwi planszę z napisem „tu powstaje showroom POSbistro”. Do wejścia prowadzi ażurowa konstrukcja schodów oraz podestu wykonana z metalu i pomalowana na ciemnoszary kolor.
Schody prowadzące do budynku

Widok na wejście, do którego prowadzą ażurowe metalowe schody obok których mamy rozkładaną pochylnie dla wózków. Po prawej stronie od pochylni parking dla rowerów. Na wysokości podestu, do którego prowadzą schody i pochylnia, drzwi wejściowe. Na prawo od drzwi szklana ściana, w której odbijają się inne budynki i zaparkowane samochody. Po lewej stronie od schodów widać platformę windy dla wózków
Schody i pochylnia, prowadzące do budynku od strony parkingu

Metalowe, ażurowe schody oraz rozkładana pochylnia prowadzące do drzwi wejściowych do budynku. Budynek cały oszklony, a w jego szklanej ścianie odbijają się drzewa oraz budynki mieszkalne
Widok na rozłożoną pochylnię dla wózków

Widok z drzwi na parking. na pierwszym planie widać schody ażurowe; po ich lewej stronie rozkładana pochylnia. Parking jest otoczony parterowym budynkiem oraz murem. Na parkingu zaparkowane samochody. Za ogrodzeniem parkingu widać wysokie drzewa, a w tle wieżowce mieszkalne
Widok parkingu

Widok z drzwi wejściowych na rozkładaną pochylnie dla wózków. Po prawej stronie widać ażurowe schody, a po lewej zaparkowane rowery. W tle zaparkowane samochody na parkingu za budynkiem
Schody prowadzące na parking  z tyłu budynku

Widok wejścia do budynku. Metalowe schody ażurowej konstrukcji oraz rozkładana pochylnia, wykonana z blachy prowadzą do drzwi wejściowych. Nad drzwiami po ich prawej stronie szklana ściana, w której odbija się okoliczna zabudowa
Wejście do budynku od parkingu

Widok z drzwi wejściowych do budynku na parking. Na pierwszym planie konstrukcja pochylni oraz zaparkowane rowery. Na parkingu zaparkowane samochody, w tle ogrodzenie parkingu oraz budynki parterowe. Za nimi widać rosnące drzewa i budynki mieszkalne
Parking z tyłu budynku

Widok na windę dla wózków, umieszczoną na górnym poziomie, na podeście. Winda jest oznaczona piktogramami. Po prawej stronie od windy, przy schodach ażurowych prowadzących do drzwi wejściowych, widać słupek, na którym zamontowane są przyciski do sterowania windą.
Platforma dla wózków

Widok na windę dla wózków. Po prawej stronie od windy, na poziomie ziemi słupek, gdzie są umieszczone przyciski do sterowania windą. Za windą widać podest, do którego prowadzą ażurowe schody i rozkładana pochylnia. Na prawo od pochylni zaparkowane rowery, w tle przeszklona ściana budynku
Widok platformy dla wózków wraz ze schodami. prowadzącymi na parking

Budynek biurowy ze szklaną ścianą, w której odbija się bezchmurne niebo. Na pierwszym planie niższa część budynku, na której dachu umieszczono napis „Codete”. W prawym, dolnym rogu widać drzwi wejściowe do budynku.
Budynek siedziby Oddziału Małopolskiego PFRON