informacje o cookies!

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki.

Misją Funduszu jest ułatwianie osobom niepełnosprawnym pełnego uczestnictwa w życiu zawodowym i społecznym.

Informacje o dostępności Oddziału

Do budynku prowadzi wejście od strony ul. Mickiewicza 21/23. Przed wejściem znajdują się 4 rozległe schody na krawędzi oznaczone kontrastowa taśmą. Dla osób poruszających się na wózkach, po lewej stornie znajduje się pochylnia. Istnieje możliwość dostania się do budynku od strony podwórza – wejście z poziomu 0, bezpośrednio do windy, którą można dostać się na parter oraz wyższe kondygnacje.

Główne drzwi wejściowe otwierane są ręcznie. 

Po wejściu do budynku po lewej stronie znajduje się pokój z pracownikiem ochrony. Dalej po lewej stronie znajduje się wejście do części parterowej Oddziału w której znajdują się 3 pokoje oraz toaleta przystosowana dla osób z niepełnosprawnościami.

Na 1 piętro budynku w którym znajduje się główna część Oddziału Warmińsko-Mazurskiego możemy dostać się schodami z poręczą (ilość stopni 10+7+10) lub windą przystosowaną dla osób ze szczególnymi potrzebami. Na 1 piętrze znajduje się toaleta przystosowana dla osób z niepełnosprawnościami.

Miejsca parkingowe

W bezpośrednim sąsiedztwie siedziby Oddziału znajdują się 2 miejsca parkingowe dla osób niepełnoprawnych.

Komunikacja miejska

Przy ulicy Kościuszki prostopadłej do ulicy Mickiewicza w odległości ok. 500m zlokalizowany jest przystanek linii tramwajowej nr 2 i 3 oraz przystanek linii autobusowej nr 109.

Udogodnienia dla osób głuchych i słabosłyszących

Tłumacz online języka migowego

W sekretariacie Oddziału Warmińsko-Mazurski zainstalowany jest tłumacz języka migowego on-line.

Oddział nie jest wyposażony w pętlę indukcyjną.

Informacje dla osób niewidomych i słabowidzących

Do budynku i wszystkich jego pomieszczeń można wejść z psem asystującym i psem przewodnikiem.

Panel w windzie zaopatrzony jest w oznaczenia w alfabecie Braille’a.

W budynku nie ma oznaczeń w druku powiększonym dla osób słabowidzących.

Powiadamianie alarmowe, ewakuacja

W budynku wykonana jest dźwiękowa i wizualna sygnalizacja informująca o zagrożeniach.

Główne drzwi wejściowe do budynku. Podwójne, przeszklone drzwi, schowane pod szklanym daszkiem. Przed drzwiami podest, do którego prowadzą schody, skontrastowane na krawędziach. Z prawej strony na podest prowadzi pochylnia dla wózków.
Główne wejście do budynku

Widok na tabliczkę na pochylni dla wózków, prowadzącej do głównego wejścia do budynku. W tle widać główne wejście do budynku, schowane we wnęce. Na ścianie wnęki duża tablica  z logo PFRON.
Widok wejścia do budynku z pochylnią dla wózków

Tabliczka na pochylni dla wózków prowadzącej do głównego wejścia budynku. Tekst na tabliczce brzmi: „Masz problem z podjazdem? Skorzystaj z wejścia z tyłu budynku lub zadzwoń pod numer 89 722 90 00”. Nad napisem, w lewym górnym rogu tabliczki logo PFRON i napis „Państwowy Fundusz Rehabilitacji Osób Niepełnosprawnych”
Tabliczka informacyjna na pochylni dla wózków


Widok prze drzwi wejściowe do budynku

Wejście do windy wewnątrz budynku. Szerokie, przeszklone drzwi prowadzą do przestronnej, przeszklonej kabiny. Szyb windy otoczony jest klatką schodową
Klatka schodowa z szybem windy

Drzwi wejściowe do Oddziału. Pośrodku drzwi duża biała tablica z logo PFRON i napisem „Państwowy Fundusz Rehabilitacji Osób Niepełnosprawnych”. Pod tablicą nazwa Oddziału i godziny urzędowania. Na prawo do drzwi, na ścianie białe skrzynki z hydrantem przeciwpożarowym
Drzwi wejściowe do Oddziału

Korytarz, wyłożony ciemnoszarymi płytkami. Po lewej stronie uchylone drzwi. Po prawej otwarte na oścież. Za lewymi drzwiami na korytarzu dwa krzesła dla petentów, za nimi stolik, na którym stoją donice z kwiatami. Na końcu korytarza, pod ścianą pojemniki do segregacji odpadów.
Korytarz w siedzibie Oddziału

Klatka schodowa z jasnoszarymi schodami, otaczającymi szyb windy. Po prawej stronie przeszklone drzwi do kabiny.
Klatka schodowa

Widok na schody prowadzące do Oddziału. Jasnoszare schody z poręczami. Po prawej schodó1) szyb windy.
Schody, prowadzące na pierwsze piętro, do siedziby Oddziału

Widok na wejście do toalety i wejście do Oddziału PFRON od strony korytarza Oddziału. Na ścianie po prawej stronie widoczne skrzynki elektryczne oraz instrukcje przeciwpożarowe.
Widok wejścia do Oddziału od strony biura

Korytarz biura. PO prawej stronie rząd krzeseł dla petentów. Nad nimi na ścianach różne prace plastyczne, a pośrodku korytarza tablice informacyjne. Na końcu korytarza roll-up z reklamą działań PFRON. Po prawej stronie korytarza drzwi do pomieszczeń biurowych.
Korytarz w siedzibie Oddziału

Widok sekretariatu. Na pierwszym planie widać szklaną ścianę, na której zamocowano poprzeczkę, na której z kolei powieszono tabliczkę „sekretariat”. Widoczne wnętrze pomieszczenia. Na pierwszym polanie zielony dywanik, za którym stoi duże biurko, zastawione sprzętem biurowym. Po lewej stronie od biurka szafa, a po prawej otwarte drzwi do dalszego pomieszczenia.
Sekretariat Oddziału

Toaleta z podłogą wyłożona brązowymi płytkami, po lewej stronie widoczne drzwi do kabiny, na wprost widoczne okno i umywalka z uchwytami po obu stronach.
Wnętrze toalety dla osób niepełnosprawnych

Widok budynku od strony dziedzińca. Liczne zaparkowane samochody. Na ścianie, przy niektórych oknach wiszą klimatyzatory.
budynek od strony parkingu, widoczne wejście do siedziby Oddziału

Budynek od strony dziedzińca. Widoczne liczne samochody , zaparkowane na dziedzińcu. Na budynku doskonale widoczna klatka schodowa, wyróżniając się dużym przeszkleniem. Na ścianie, przy niektórych oknach wiszące klimatyzatory.
Widok budynku od strony parkingu

Ulica, na której odbywa się normalny ruch samochodowy. W tle budynek biurowy, obłożony kamieniem. Po prawej stronie wjazd na dziedziniec budynku.
Widok budynku, w którym siedzibę ma Oddział Warmińsko - Mazurski PFRON

W tle budynek biurowy, obłożony kamieniem z pochylnią dla wózków. Nad wejściem napis żółtymi literami „Przemysłówka Holding”. Przed budynkiem zaparkowany samochód, a po lewej stronie do samochodu widoczne oznakowane miejsce parkingowe dla osoby niepełnosprawnej
Miejsce parkingowe dla osoby niepełnosprawnej przed siedziba Oddziału Warmińsko - Mazurskiego PFRON

Parter budynku ze ścianami obłożonymi kamieniem. Na pierwszym planie pochylnia dla wózków, prowadząca do wejścia. Nas wejściem daszek ochronny, z którego zwisa tabliczka z napisem „notariusz”. Na daszkiem napis wykonany żółtymi literami „Przemysłówka Holding”
Pochylnia przy głównym wejściu do budynku

Drzwi do toalety dla osób z niepełnosprawnościami, po prawej stronie od drzwi oznaczenie toalety wraz z piktogramem osób niepełnosprawnych. Na drzwiach, na brązowej szybie kartka z napisem „Toaleta wyłącznie dla petentów Państwowego Funduszu Rehabilitacji Osób Niepełnosprawnych. Pokoje 1,2,3”
Wejście do toalety dla osób niepełnosprawnych