Cykl wideoreportaży „W obiektywie PFRON”- to produkcje filmowe, które dotyczą niepełnosprawności, ale również w "pytaniach i odpowiedziach" przedstawiamy działania Funduszu.

Znajdują pracę i spełniają marzenia Przewiń do tłumaczenia na język migowy

Sami o sobie mówią – trenerzy pracy. Ale dla swoich klientów są prawie jak przyjaciele. Pracownicy ostródzkiego oddziału Polskiego Stowarzyszenia na rzecz Osób z Niepełnosprawnością Intelektualną pomagają niepełnosprawnym w znalezieniu zatrudnienia na otwartym rynku pracy. Bo jak mówią, każdy taki sukces to spełnienie czyjegoś marzenia, a dla nich samych motywacja do dalszego działania.

Praca dla osoby niepełnosprawnej to nie tylko gwarancja bezpieczeństwa ekonomicznego. Aktywność zawodowa może w pewnym zakresie kompensować ograniczenia wynikające z niepełnosprawności, a tym samym poprawić jakość życia. Dzięki pracy człowiek czuje się potrzebny i może się twórczo realizować. Wielu niepełnosprawnych, szczególnie tych z niepełnosprawnością intelektualną, walczących ze swoimi słabościami, marzy o tym, aby znaleźć zatrudnienie na otwartym rynku pracy. Pomocą służą trenerzy pracy, którzy we współpracy z doradcą zawodowym i psychologiem wspierają osobę niepełnosprawną w trakcie poszukiwania pracy i jej utrzymaniu. Wymiar i rodzaj wsparcia jest ściśle powiązany z indywidualnymi potrzebami, a cel to zapewnienie maksymalnej niezależności.

- Cały czas pokutuje przekonanie, że osoby z niepełnosprawnością intelektualną nie nadają się na pracownika. My, jako trenerzy pracy, walczymy z takimi stereotypami i udowadniamy, że to nieprawda – mówi Marta Janulis – trener pracy w Centrum Doradztwa Zawodowego i Wsparcia Osób z Niepełnosprawnością Intelektualną w Ostródzie.

Ostródzkie PSONI we współpracy z tamtejszym Warsztatem Terapii Zajęciowej postawiło sobie za cel znalezienie pracy wszystkim poszukującym z niepełnosprawnością. W tym właśnie celu powołało do życia Centrum Doradztwa Zawodowego i Wsparcia Osób z Niepełnosprawnością, w skrócie DZWONI. Jego pracownicy jeżdżą po całym regionie, starając się przekonywać przedsiębiorców, że niepełnosprawni to osoby wartościowe i sumienni pracownicy. Początki jednak są trudne – Przede wszystkim trzeba przezwyciężyć obawy, które pojawiają się nawet kiedy wydaje się, że podpisanie umowy o pracę z ich podopiecznym jest na wyciągnięcie ręki. Najczęściej ujawnia się lęk pracodawców przed nieznanym i brak wiary w kwalifikacje przyszłych pracowników – pracodawcy często boją się osób niepełnosprawnych. Nie wierzą , że mogą być solidne i odpowiedzialne – dodaje.

Sumienna praca zawsze przynosi pozytywne efekty. Niepełnosprawni pracują, a co najważniejsze, daje im to ogromną satysfakcję – Udało mi się znaleźć zatrudnienie przez centrum DZWONI w Mebelux-sie. Bardzo mi ta praca odpowiada – mówi Dominik Olszewski. Mebelux to producent mebli biurowych, jeden z większych zakładów w regionie. O tym, jak pracuje, świadczy opinia jego przełożonych. Ci nie mają żadnych wątpliwości – Dominik Olszewski to odpowiednia osoba na właściwym miejscu. Nie bez znaczenia jest też fakt, że w każdej chwili może on liczyć na wsparcie swojego trenera pracy – Mamy pewność, że osoba u nas zatrudniona nie jest sama. Zawsze może mieć merytoryczne wsparcie – mówi Agnieszka Majewska-Pawełko – kierownik działu księgowo-kadrowego Mebelux Sp. z o.o – Trenerzy pracy przygotowali też naszych pracowników do współpracy z niepełnosprawnymi, dzięki temu wszystko układa się znakomicie – dodaje.

Centrum DZWONI w Ostródzie istnieje od września 2015 r. Głównym jego celem jest znalezienie zatrudnienia osobom niepełnosprawnym na otwartym rynku pracy. – Przede wszystkim staramy się walczyć ze stereotypami. To nieprawda, że osoba z niepełnosprawnością intelektualną nie może pracować. Najlepszym na to dowodem są nasi klienci, którym udało się znaleźć pracę i realizują się zawodowo – mówi Marta Janulis. Przez cały okres swojego istnienia Centrum DZWONI pomogło już kilkudziesięciu osobom.

Materiał filmowy z tłumaczeniem na język migowy

Tłumaczenie na język migowy

Data publikacji: 2018-03-02